Schermlicentie en Verzekering

Zoals in alle sportdisciplines is ook in de schermwereld een vergunning (of licentie) vereist van de overkoepelende federatie om de sport te mogen beoefenen. Deze vergunning omvat ook een verzekering tegen ongevallen tijdens of op weg naar/van de training of competitie, en is dus een essentieel onderdeel van het lidmaatschap.

Onze overkoepelende federatie is de Vlaamse Schermbond vzw (V.S.B.). (www.vlaamseschermbond.be), die samen met de Ligue Francophone des Cercles d’Escrime de Belgique, de Koninklijke Belgische Federatie van Schermkringen vormt (K.B.F.S.). Alle nieuwe schermers dienen éénmalig een Ledeninformatiefiche in te vullen.

Alle schermers die jonger dan 18 jaar of ouder dan 60 jaar zijn, alsook alle topsporters die aan kwalificatietornooien deelnemen, moeten jaarlijks het formulier Medisch attest indienen. Voor alle andere schermers is een medisch attest nodig dat 5 jaar geldig blijft. De schermlicentie (of vergunning) kan pas aangevraagd worden bij de Vlaamse Schermbond als de nodige documenten bij de trainer ingediend zijn en het lidgeld betaald is.

Er bestaan verschillende soorten licenties, die elk 1 jaar (schermseizoen) geldig zijn:

De clublicentie

Deze licentie kan enkel aangevraagd worden voor het eerste jaar dat een schermer aansluit bij een club, en laat hem/haar toe om binnen de club deel te nemen aan clubwedstrijden. Zij is dus maar voor 1 jaar geldig, en vanaf het 2e jaar moet men een nationale licentie aanvragen. De kostprijs is 15 euro.

De nationale licentie

Deze licentie bevestigt het lidmaatschap van de schermer bij zijn club, en geeft hem/haar het recht om deel te nemen aan nationale en internationale wedstrijden, uitgezonderd de wereldbeker A-tornooien. De kostprijs is 40 euro.

De CEE licentie

De CEE of EFC (Confédération Européenne d’Escrime of European Fencing Confederation – www.eurofencing.info) heeft sedert het seizoen 2011-2012 eveneens een licentie ingevoerd. Deze licentie is nodig voor de schermers (cadetten, junioren, en onder 23 jaar) die willen deelnemen aan het CEE-EFC circuit voor deze leeftijdscategorieën. De kostprijs is 15 euro.

De FIE licentie

Dit is een internationale schermlicentie, bestemd voor schermers die willen deelnemen aan wereldbeker A-tornooien. Deze licentie wordt via de Vlaamse Schermbond aangevraagd bij de F.I.E. (Fédération Internationale d’Escrime: www.fie.ch). De kostprijs is 25 euro.